Η υφυπουργός Ενέργειας κ. Α. Σδούκου συζητά με τον ΣΕΦ

Με την παρουσία της υφυπουργού Ενέργειας κ. Α. Σδούκου, ο ΣΕΦ γιόρτασε τον ερχομό της νέας χρονιάς σε εκδήλωση κοπής πίτας στις 22.1.2024. Η εκδήλωση ξεκίνησε με μια συζήτηση με την κ. Σδούκου για τα θέματα που απασχολούν τον κλάδο και συμμετείχε σε αυτήν ο Πρόεδρος του ΣΕΦ Δρ. Σ. Καπέλλος με συντονιστή τον δημοσιογράφο κ. Θ. Παναγούλη.

Η συζήτηση κάλυψε ένα ευρύ φάσμα των θεμάτων που απασχολούν τα φωτοβολταϊκά και κυρίως τις πρωτοβουλίες που προτίθεται να αναλάβει το ΥΠΕΝ τους προσεχείς μήνες.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν κάποια προκαταρκτικά στοιχεία για το πώς κινήθηκε η αγορά το 2023.

Το 2023 ήταν χρονιά ρεκόρ για την αγορά φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα και διεθνώς. Η διεθνής αγορά κυμάνθηκε σε περίπου 400 GW. Κάθε μέρα δηλαδή είχαμε πάνω από 1 GW νέων φωτοβολταϊκών. Στην Ελλάδα, διασυνδέθηκαν στο δίκτυο 1,6 GW νέων φωτοβολταϊκών, ανεβάζοντας τη συνολικά διασυνδεδεμένη ισχύ σε 7 GW.

Από τη νέα ισχύ, σχεδόν 250 MW ήταν συστήματα net-metering, το 20% των οποίων ήταν οικιακά. Η συνολική ισχύς των συστημάτων αυτοκατανάλωσης αγγίζει πλέον τα 450 MW.

Τα φωτοβολταϊκά κάλυψαν το 2023 το 19% περίπου της εγχώριας ηλεκτροπαραγωγής, ποσοστό που κατατάσσει τη χώρα μας δεύτερη στον κόσμο, μετά τη Χιλή. Για σύγκριση, το ποσοστό αυτό είναι υπερδιπλάσιο του αντίστοιχου μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπερτριπλάσιο του παγκόσμιου μέσου όρου.

Πέρσι, επενδύθηκαν σχεδόν 1,1 δις ευρώ στα φωτοβολταϊκά, συντηρώντας περί τις 15.400 ισοδύναμες θέσεις απασχόλησης (άμεσες και έμμεσες).

Το 2024, αν όλα πάνε καλά, αναμένουμε να διασυνδεθούν σχεδόν 2 GW νέων φωτοβολταϊκών.

Η εκδήλωση έγινε εφικτή χάρη στη γενναιόδωρη προσφορά μελών μας που παρείχαν χορηγίες σε χρήμα και σε είδος και συγκεκριμένα στις εταιρίες Akuo, ΔΕΗ Ανανεώσιμες, Eurosol, GoodWe, Greenvolt, Helleniq Renewables, Huawei, Κλάδης Ενεργειακή, Krannich, Photovoltaic, ΤΕΚΑ Ελλάς.