Ευρωπαϊκή Hμέρα του Ήλιου

Η 21η Ιουνίου (θερινό ηλιοστάσιο) είναι η μεγαλύτερη σε διάρκεια ημέρα του χρόνου και η καλύτερη αφορμή για την ηλιακή βιομηχανία να τη γιορτάσει ως Ευρωπαϊκή Ημέρα του Ήλιου.

Ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών (SolarPower Europe) δημιούργησε μάλιστα και μια ξεχωριστή ιστοσελίδα για να γιορτάσει το γεγονός (www.solarday.org).

Στην Ελλάδα έχουμε πολλούς λόγους να γιορτάζουμε αυτή τη μέρα. Ας δούμε μερικούς από αυτούς.

Η Ελλάδα ήταν το 2022 τρίτη στην Ευρώπη σε ότι αφορά το ποσοστό της εγχώριας ηλεκτροπαραγωγής που παράγεται από φωτοβολταϊκά (πίσω μόνο από το Λουξεμβούργο και την Ολλανδία), με ποσοστό τριπλάσιο από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Ήταν ακόμη δέκατη στον κόσμο ως προς την εγκατεστημένη ισχύ φωτοβολταϊκών ανά κάτοικο, με 524 W/κάτοικο. Το 2022, τα φωτοβολταϊκά παρήγαγαν το 39% της ηλεκτρικής κατανάλωσης όλων των νοικοκυριών της χώρας.

Τα φωτοβολταϊκά είναι μακράν η πιο δημοκρατική τεχνολογία ηλεκτροπαραγωγής, με πάνω από 60.000 εγκατεστημένα συστήματα όλων των μεγεθών σε όλη τη χώρα.

Είναι πλέον και η πιο φθηνή τεχνολογία ηλεκτροπαραγωγής με το κόστος των φωτοβολταϊκών πλαισίων να έχει πέσει κατά 90% από το 2009 έως σήμερα.

Χάρη στα φωτοβολταϊκά, το 2022 αποσοβήθηκε η έκλυση 4,4 εκατ. τόνων διοξειδίου του άνθρακα (CO2). Αυτή είναι η ποσότητα CO2 που εκλύουν 3,77 εκατομμύρια νέα αυτοκίνητα που το καθένα κάνει κατά μέσο όρο 10.000 χιλιόμετρα ετησίως. Το περιβαλλοντικό όφελος ισοδυναμεί με αυτό που θα είχαμε αν φυτεύαμε 113 εκατομμύρια κωνοφόρα ή αντίστοιχα 69 εκατομμύρια φυλλοβόλα δέντρα εντός του αστικού ιστού και τα αφήναμε να μεγαλώσουν για μια δεκαετία.

Μόνο το 2022, επενδύθηκαν στη χώρα μας 1,056 δις ευρώ σε νέα έργα φωτοβολταϊκών.

Η ανάπτυξη αυτή συνοδεύτηκε από 14.280 ισοδύναμες θέσεις πλήρους απασχόλησης.

Έχουμε πολλά να κάνουμε ακόμη, όμως οι προοπτικές παραμένουν λαμπρές.

Τα στοιχεία για το 2022 είναι προσωρινά καθώς δεν έχουν δημοσιευτεί ακόμη επίσημα πιστοποιημένα στοιχεία από τους αρμόδιους φορείς.