ΕΛΠΕ-juwi: Η συμφωνία της χρονιάς!

ΕΛΠΕ και juwi ανακοίνωσαν μία από τις μεγαλύτερες συμφωνίες στο χώρο των ΑΠΕ με την εξαγορά από την πρώτη του μεγαλύτερου έργου φωτοβολταϊκών στη χώρα. Για τον ΣΕΦ η συμφωνία αυτή είναι πολλαπλά σημαντική (αφού ΕΛΠΕ ΑΠΕ και juwi είναι μέλη μας) μιας και το έργο θα κατασκευαστεί από τη juwi στην Κοζάνη και θα συμβάλλει στη μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή.

Το έργο, συνολικής ισχύος 204 MW, αποτελεί το μεγαλύτερο έργο ΑΠΕ στην Ελλάδα και είναι ανάμεσα στους 5 μεγαλύτερους φωτοβολταϊκούς σταθμούς στην Ευρώπη. Υπολογίζεται ότι θα παράγει ενέργεια 300 GWh ετησίως, ικανή να εξασφαλίσει την παροχή καθαρής ενέργειας μηδενικών εκπομπών για 75.000 νοικοκυριά, με ετήσιο όφελος σε επίπεδο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα 300.000 τόνων.

Η συνολική επένδυση θα ανέλθει σε €130 εκατ., με σημαντικό όφελος για την οικονομία, ιδιαίτερα στην περιοχή της Δ. Μακεδονίας, καθώς θα δημιουργηθούν πάνω από 300 θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της κατασκευής, καθώς και δεκάδες άμεσες και έμμεσες θέσεις κατά τη διάρκεια λειτουργίας, οι περισσότερες των οποίων θα καλυφθούν από την τοπική κοινωνία.

Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί στο Β’ Τρίμηνο 2020, η περίοδος κατασκευής εκτιμάται ότι θα διαρκέσει 16 μήνες και το έργο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το Δ’ Τρίμηνο 2021.