Η ενεργειακή δημοκρατία ξεκινάει από τον δήμο σου

Η νέα εκστρατεία της Greenpeace δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους πολίτες να πιέσουν τους δήμους τους να βγουν μπροστά στον αγώνα ενάντια στην ενεργειακή φτώχεια!

Μέσω της νέας ιστοσελίδας της Greenpeace, www.iliemou-iliesou.gr, οι δημότες όλης της χώρας μπορούν να βοηθήσουν την Ελλάδα να στραφεί γρήγορα στην ηλιακή οικονομία, με τεράστια αναπτυξιακά, περιβαλλοντικά αλλά και κοινωνικά οφέλη. Στέλνοντας επιστολή προς τη δημοτική αρχή ή ακόμα και διοργανώνοντας τις δικές τους τοπικές δράσεις, οι δημότες μπορούν να ασκήσουν θετική πίεση στους δήμους να εκμεταλλευτούν διαθέσιμες δημοτικές οροφές (π.χ. σχολεία) ή άλλες δημοτικές εκτάσεις με σκοπό την παραγωγή ηλιακής ενέργειας. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι μέρος της ενέργειας να αξιοποιείται για την ανακούφιση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων στον δήμο, προκειμένου να ξεκινήσει η αποτελεσματική και οριστική καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας στην Ελλάδα.

Αυτή η εκστρατεία της Greenpeace επιθυμεί να φέρει κοντά τους πολίτες και τις δημοτικές αρχές, σε μία κοινή προσπάθεια να επιταχυνθεί η γρήγορη και κοινωνικά δίκαιη ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας σε καθαρές πηγές ενέργειας. Η ηλιακή ενέργεια, άλλωστε, παραμένει ο μεγαλύτερος αναξιοποίητος πόρος της Ελλάδας, η εκμετάλλευση του οποίου μπορεί να μειώσει δραστικά το κόστος ενέργειας για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και ΟΤΑ, αποτελώντας παράλληλα και την αιχμή της κλιματικής πολιτικής της χώρας.

Η Ελλάδα έχει τέτοιο δυναμικό σε ανεξάντλητη ηλιακή ενέργεια που με τις κατάλληλες πολιτικές θα μπορούσε σε λίγα χρόνια η ενεργειακή φτώχεια να γίνει μία άγνωστη λέξη για εμάς. Αν σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς ενέργειας, αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ξεπερασμένο ενεργειακό μοντέλο της χώρας, το οποίο θέλει νοικοκυριά και επιχειρήσεις να διαμένουν σε αμόνωτα κτίρια και σε καθεστώς πλήρης εξάρτησης από τα εργοστάσια καύσης ορυκτών καυσίμων. Αυτό πρέπει να το αλλάξουμε γρήγορα, αν μη τι άλλο και για λόγους κλιματικής πολιτικής”, είπε ο Τάκης Γρηγορίου υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών στο Ελληνικό γραφείο της Greenpeace. “Θέλουμε να προστατέψουμε το κλίμα, τη δημόσια υγεία και την κοινωνική συνοχή, επιταχύνοντας τη δίκαιη μετάβαση της Ελλάδας σε μία καθαρή και σύγχρονη οικονομία. Σε αυτόν τον αγώνα ζητάμε τη βοήθεια του κόσμου: με τους δήμους στην πρώτη γραμμή, θα διασφαλίσουμε ότι όλοι έχουμε δίκαιη πρόσβαση σε φθηνή ηλιακή ενέργεια και ότι στη νέα εποχή δεν θα μείνει κανείς πίσω” τόνισε.

Προγράμματα ηλιακής κοινωνικής πολιτικής εφαρμόζονται ήδη από προοδευτικούς φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης σε άλλες χώρες[1]. Στη χώρα μας ήδη κάποιοι δήμοι, σε συνεργασία με την Greenpeace, έχουν προχωρήσει σε εγκατάσταση φωτοβολταϊκών για κοινωνικούς σκοπούς[2], ενώ ετοιμάζουν σχέδια για παροχή δωρεάν ηλιακής ενέργειας σε ευάλωτα νοικοκυριά. Έτσι, ανοίγουν τον δρόμο για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας στην επικράτειά τους.

Προς αυτή την κατεύθυνση, η Greenpeace έχει καταθέσει κοστολογημένο σχέδιο δράσης στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση για την εφαρμογή προγράμματος δωρεάν παροχής ηλιακής ενέργειας σε 340.000 νοικοκυριά. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα μπορεί να εξαλείψει την ακραία ενεργειακή φτώχεια στη χώρα μας, προωθώντας παράλληλα ένα μοντέλο βιώσιμης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης[3]. Μεγάλο μέρος ενός τέτοιου – καθόλα υλοποιήσιμου – προγράμματος θα μπορούσε μάλιστα να εφαρμοστεί με τη συμβολή της ίδιας της ΔΕΗ σε εθνικό επίπεδο, με την αξιοποίηση δημόσιων πόρων οι οποίοι σήμερα κατευθύνονται προς ενίσχυση των ορυκτών καυσίμων ή σε (αναποτελεσματικά) επιδόματα κατανάλωσης[4].

Οι δήμοι σε ρόλο οδηγού στη νέα εποχή

Το νέο θεσμικό πλαίσιο δίνει τη δυνατότητα στους δήμους να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά συστήματα, η παραγόμενη ενέργεια των οποίων μπορεί να συμψηφίζεται με παροχές ηλεκτρικού ρεύματος ευάλωτων νοικοκυριών[5]. Έτσι αλλάζει ριζικά ο τρόπος με τον οποίο ασκείται η κοινωνική πολιτική, ενώ παράλληλα η τοπική αυτοδιοίκηση μπαίνει σε ρόλο οδηγού στην προσπάθεια αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών αλλά και εκσυγχρονισμού της οικονομίας.

Η Greenpeace καλεί τους δημότες αλλά και τις δημοτικές αρχές να στηρίξουν τη νέα δράση της, μέσα από την ιστοσελίδα: www.iliemou-iliesou.gr

 Η πρόοδος όλων των δήμων της χώρας, καθώς και οι πρωτοπόροι δήμοι, παρουσιάζονται εδώ

Σημειώσεις

[1] Για παράδειγμα, πολλές προοδευτικές πολιτείες στις ΗΠΑ χρηματοδοτούν εδώ και λίγα χρόνια προγράμματα παροχής ηλιακής ενέργειας σε νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος. Δείτε εδώ για περισσότερα: www.lowincomesolar.org/

[2] Περισσότερες πληροφορίες εδώ: https://iliemou-iliesou.gr/news/

[3] Σύμφωνα με στοιχεία της Greenpeace, η σταδιακή εφαρμογή ενός δεκαετούς προγράμματος ηλιακής κοινωνικής πολιτικής για 340.000 ευάλωτα νοικοκυριά τα οποία σήμερα αντιμετωπίζουν οξύ πρόβλημα ενεργειακής ένδειας, θα είχε μεσοσταθμικό κόστος περίπου 45 εκατ. € ετησίως. Για σύγκριση, το ετήσιο κόστος του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου ανέρχεται στα 80 εκατ. € ετησίως. Το προτεινόμενο πρόγραμμα της Greenpeace αφορά δωρεάν εγκατάσταση φωτοβολταϊκών 2kWp ή/και σύσταση ενεργειακών κοινοτήτων και δωρεάν παροχή ηλιακής ενέργειας 2kWp (περίπου 3.000 kWh) ανά ευάλωτο νοικοκυριό, ποσότητα η οποία καλύπτει το 70-80% των αναγκών σε ηλεκτρικό ρεύμα, με κέρδος περίπου 300 € ετησίως.

[4] Τα χρήματα τα οποία χρεώνονται όλοι οι καταναλωτές για τη χρηματοδότηση του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) ανέρχονται στα 80 εκατ. € ετησίως. Το βασικό πρόβλημα είναι ότι οι επιδοτήσεις αυτές αφενός αδυνατούν να βγάλουν τα νοικοκυριά από το καθεστώς ενεργειακής φτώχειας με αποτέλεσμα να απαιτούνται νέα κονδύλια κάθε χρόνο για τον ίδιο σκοπό. Αφετέρου καταλήγουν να επιδοτούν κυρίως την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από ορυκτά καύσιμα, η οποία προέρχεται από μεγάλα και ρυπογόνα εργοστάσια, επιβαρύνοντας το κλίμα, τη δημόσια υγεία αλλά και εμποδίζοντας τον εκδημοκρατισμό του ενεργειακού τομέα. Ένα φιλόδοξο πρόγραμμα ηλιακής κοινωνικής πολιτικής μπορεί να αντικαταστήσει σταδιακά το ΚΟΤ.

[5] Σύμφωνα με τον ν. 4513/2018 για τις ενεργειακές κοινότητες, αλλά και τις σχετικές προβλέψεις του ν. 4555/2018 (Κλεισθένης) για τους ΟΤΑ.