Ενεργειακές Κοινότητες
Η ισχύς εν τη ενώσει. Τα συλλογικά σχήματα αυτοπαραγωγής μέσω Ενεργειακών Κοινοτήτων προάγουν την ενεργειακή δημοκρατία και συμβάλλουν στην καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης.
Με το ν.5037/2023, ενσωματώθηκαν στο εθνικό ρυθμιστικό πλαίσιο δύο σημαντικές Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (η 2018/2001 για τις ΑΠΕ που θέσπισε, μεταξύ άλλων, τις Κοινότητες Ανανεώσιμης Ενέργειας, και η 2019/944 για τις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας που θέσπισε τις Ενεργειακές Κοινότητες Πολιτών). Παράλληλα, θα συνεχίσουν να λειτουργούν οι υφιστάμενες Ενεργειακές Κοινότητες του ν.4513/2018.
Η φιλοσοφία της νέας νομοθεσίας είναι οι Κοινότητες να εξυπηρετούν πρωτίστως τις ανάγκες των μελών τους μέσω αυτοκατανάλωσης. Στην περίπτωση των Ενεργειακών Κοινοτήτων εφαρμόζεται πλέον ο λεγόμενος Εικονικός Ταυτοχρονισμένος Συμψηφισμός (virtual net-billing).
Δείτε εδώ ένα χρήσιμο Οδηγό για τη δημιουργία μιας νέας Ενεργειακής Κοινότητας.
Ελάχιστος αριθμός μελών Κοινότητας
- Τριάντα (30)
- Είκοσι (20) αν η Κοινότητα έχει έδρα σε δήμο νησιωτικής περιοχής με πληθυσμό μικρότερο των 3.100 κατοίκων.
- Δεκαπέντε (15) σε περίπτωση που συμμετέχουν τουλάχιστον 15 Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις.
- Τρία (3) αν συμμετέχει τουλάχιστον ένας ΟΤΑ και τα άλλα δύο μέλη είναι είτε άλλοι ΟΤΑ είτε επιχειρήσεις που ανήκουν κατά 100% σε ΟΤΑ.
Ευελιξία στην επιλογή τόπου εγκατάστασης
Ειδικά για τις Ενεργειακές Κοινότητες, οι σταθμοί παραγωγής μπορούν να εγκαθίστανται σε οποιαδήποτε περιφέρεια, ανεξαρτήτως πού βρίσκονται οι εγκαταστάσεις κατανάλωσης και η έδρα της Κοινότητας και επιπλέον οι εγκαταστάσεις κατανάλωσης δεν υποχρεούνται να βρίσκονται όλες στην ίδια περιφέρεια, υπό την επιφύλαξη σχετικών ρυθμίσεων ως προς την εγγύτητα των μελών της Κοινότητας.
Ειδικά για περιπτώσεις του προηγούμενου εδαφίου, όπου το πενήντα τοις εκατό (50%) συν ένα των μελών έχουν εγγύτητα στην Περιφέρεια Αττικής, ο σταθμός παραγωγής μπορεί να εγκαθίσταται και σε όμορη περιφέρεια αυτής.