Ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Εταιριών Φωτοβολταϊκών

Η Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Εταιριών Φωτοβολταϊκών, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 21/3/2017, ανέδειξε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου, το οποίο συγκροτήθηκε σε σώμα στα τέλη Μαρτίου.

Το νέο Δ.Σ. απαρτίζεται από τα εξής μέλη (σε παρένθεση η εταιρία που εκπροσωπούν):

• Πρόεδρος: Σωτήρης Καπέλλος (ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας)
  • Αντιπρόεδρος: Θανάσης Σακκάς (Aleo Solar)
  • Γραμματέας: Δημήτρης Βαρβιτσιώτης (Ecovar Power)
  • Ταμίας: Μανώλης Σούρσος (SENERS)

Μέλη:

• Σπύρος Ξάνθης (EUROSOL Hellas)
  • Σοφοκλής Πιταροκοίλης (Solar Cells Hellas)
  • Δημήτρης Τιτόπουλος (ως εκπρόσωπος των αρωγών μελών του Συνδέσμου)

Σε μια κρίσιμη περίοδο κατά την οποία αλλάζει ο χάρτης της αγοράς φωτοβολταϊκών, τόσο στη χώρα μας όσο και διεθνώς, προτεραιότητα του νέου Δ.Σ. αποτελεί η επανεκκίνηση της ανάπτυξης της αγοράς με το πέρασμα σε μια νέα εποχή όπου το χαμηλό κόστος της ολοένα αναπτυσσόμενης ηλιακής τεχνολογίας θα επιτρέψει την περαιτέρω διείσδυση των φωτοβολταϊκών στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας προς όφελος των καταναλωτών, του περιβάλλοντος και της απασχόλησης.

Συγκεκριμένα, οι προτεραιότητες είναι οι εξής:

1. Να διασφαλιστεί ότι το νέο θεσμικό πλαίσιο υποστήριξης των εμπορικών φωτοβολταϊκών μεσαίας και μεγάλης κλίμακας, βασισμένο σε μηχανισμούς αγοράς (feed-in-premium και διαγωνιστικές διαδικασίες) θα αποδώσει στην πράξη τα αναμενόμενα.
  2. Να υπάρξει ουσιαστική ενίσχυση για τα μικρής κλίμακας συστήματα που αποτελούν, μεταξύ άλλων, σημαντικό παράγοντα δημιουργίας θέσεων εργασίας.
  3. Να επιταχυνθεί η διείσδυση συστημάτων αυτοπαραγωγής, κυρίως στον οικιακό και μικρό εμπορικό τομέα και να βελτιωθεί το σχετικό θεσμικό πλαίσιο.
  4. Να ανοίξει η αγορά συστημάτων αποθήκευσης (συσσωρευτές) πρωτίστως σε συνδυασμό με φωτοβολταϊκά για αυτοπαραγωγή.
  5. Να απλοποιηθούν οι διαδικασίες αδειοδότησης νέων έργων.

Σημείωση: Για πρώτη φορά, στο ΔΣ του ΣΕΦ εκπροσωπούνται και τα αρωγά μέλη. Ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα πολλών ανθρώπων που ασχολούνται με τα φωτοβολταϊκά, ο ΣΕΦ προχώρησε το 2015 σε τροποποίηση του Καταστατικού του ώστε να δέχεται ως αρωγά μέλη και φυσικά πρόσωπα στελέχη της αγοράς φωτοβολταϊκών, παρέχοντας μάλιστα και εκπροσώπηση των αρωγών με μία θέση στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου.

Με βάση το τροποποιημένο Καταστατικό, αρωγοί γίνονται φυσικά ή νομικά πρόσωπα, που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις να είναι εταίροι ή δεν επιθυμούν την ένταξή τους στον Σύνδεσμο ως εταίροι και των οποίων η δραστηριότητα και η δράση τους είναι ενισχυτική για την επιδίωξη των σκοπών του ΣΕΦ.